Warning to reader (if there's any). My blog may not contain fairy tales where all the stories are sweet and nice. If you feel that you're going to puke because of the emotional journey and negativity of my blog, find another damn blog to read.

Tuesday, December 27, 2011

confession in the dream

Sounds pathetic huh,? But it happened. Huhuu! To tell the truth, I hardly ever confessed on anything in my whole life. I found it hard to describe what I really feels in any occasion. Be it my travel experience, love, study difficulties, anything. Probably that's why I especially hate it when I am being asked about my feelings because I'm not pretty sure how to describe it well. The funny thing is I describe worst orally compared to in written form.

Saturday, December 24, 2011

KEMBARA


Tiba-tiba teringat pulak satu nasyid yang aku kena persembahkan kat dataran waktu sekolah rendah dulu. Apa yang pelik, kadang-kadang benda yang dah lama lupa boleh teringat balik. Benda yang sibuk nak diingat tak pulak masuk dalam otak.

Nasyid ni, kalau tak silap tajuknya Kembara. Aku cuba cari kat Youtube segala bagai, tak jumpa-jumpa pulak siapa yang nyanyikan lagu ni.

Bila google, guna lirik lagu, kebanyakan blog etc macam ada kaitan dengan bumi waqafan, Kolej Islam. Hah?

Aku belajar lagu ni bukan kat KI, tapi waktu kecik-kecik, sekolah rendah. Ajaib bagaimana tuhan mengatur hidup kan.


Friday, December 23, 2011

Menunduk atau mendongak

Untuk memotivasikan diri, orang macam mana yang perlu kita lihat:

1) orang yang lebih susah dari kita
2) orang yang lebih senang dari kita

Wednesday, December 21, 2011

Dear CD Games

SCENE:

Dalam seminggu atau dua minggu lepas, aku skype rumah. Cam bese, tanya khabar segala bagai.

Memang seronok. Yela, lagi2 kita duduk berjauhan. Tengok karenah masing-masing. Kirim itu ini yang aku macam talk to the hand la jawabnye, buat dengar tak dengar hahaa! Aku bukannye jenis suka shopping cari barang orang tapi sikit-sikit aku take note la ape yg diorang nak.

Thursday, December 15, 2011

exam

Ok, jadual dah keluar. Kira-kira tinggal sebulan je lagi. Tolak masa makan, tido, jalan, lepak, sembang..  cuaklak bila nak countdown ni. All the best to me.

Kali ni ada 6 paper je. Tak macam last year ade 7 paper. Kurang satu jela..


Saturday, December 10, 2011

card games


Haritu, pergi sambut besday member. Apa yang menariknya, aku belaja dua simple game nak main terup.
Huhuu, awesomeness.

1. Chase the ace
2. Cheat

Wednesday, December 7, 2011

the full moon

I wish I can capture it's beauty in a better way :)
Unfortunately, no DSLR available
It's a full moon today. A clear bright one.
Almost forget how I used to admire the moon before.
How it used to be a source of strength and inspiration.
Perhaps, time eats away everything...

Tuesday, December 6, 2011

of sea creatures and volcanoes in the ocean

I guess sharing in the blog does indeed help me to untie the knot of my problems. I can actually feel the troubles being lifted, away from my shoulders and knees. I feel sorry to any reader coz you have to read this shit.

Sunday, December 4, 2011

vulnerable

There are times when people search for meaning in this world. Some may find it, while others remain at a lost, and those who are lost are the vulnerable one.

Wednesday, November 30, 2011

as the heart crumbles

It's shakin' again,

as my heart crumbles,

and turns to pieces,

longing for the impossible,

clinging to hopeless, unworkable dreams,

that keep plunging,

Sunday, November 27, 2011

moving Forward -->

Even piano could sound energetic. What about me?? Getting hyper!! roar!


Friday, November 25, 2011

the world without songs

I am relieved,

that this world is of no songs,

unlike those movies and dramas,

being aired in tee-vees and cinemas.

Friday, November 18, 2011

easy way out

It's the other side la!! :)
I'm not the kind of person who loves to complain. I just hope that a bit of sharing could relieve my struggles.

Wednesday, November 16, 2011

Tragik

Garaplah... Bukan main kejar-kejar ye. lol
Aku tersedar dari lena,
Sambil kolam mata bergenang,
Aku menangis pasca mimpi yang tragik.

Aku cuba menggigihkan diri,
Memutar pita memori,
Mencungkil kembali rakaman mimpi yang tragik.


Monday, November 14, 2011

Second Notts Game

It has been days since I posted anyting on this blog. I was a little bit occupied. Well, this is the inevitable reality, whereby I can't be free all the time.

As everyone has been/ hasn't been informed, I went through my 2nd Notts Game experience last Saturday. This year's Notts Game was a bit unique, in the sense that I learned lots of new stuff and did something that I couldn't do last year.


Sunday, November 6, 2011

Fighting Temptation

If you get a letter that you wrote to yourself for you to open it during your graduation, what would you do?

Re: Keep It To Yourself

Kerana adanya permintaan untuk mendapatkan pendapat saya tentang isu ini. Maka, saya suka untuk memberi respon dari kaca mata saya. Ingin saya ingatkan bahawa:

Segala apa yang saya tulis hanyalah pendapat peribadi. Skop tulisan adalah dalam negara Malaysia. Boleh jadi saya benar dan boleh jadi saya salah. Apa yang penting ialah memproses dengan kritis dan bukan menerima bulat-bulat.


Friday, November 4, 2011

Keep It To Yourself

This post could be a lil bit heavy, relating to the issue of SM with its campaign 'Queer Without Fear'. I found one of the response in which I think is a matured opinion. So, I wanna share it because it really caught my attention:



Scrabble Returns

This is actually the second post relating to Scrabble. I've been practicing now and then, at the very least I could see some improvements. I am more confident, and I don't really consume a long time to produce a word.


Thursday, November 3, 2011

Dia

I'm quite bored today. So, I sing a song to cheer myself up. Though it's not a happy song. By the way, I'm a pretty bad singer. So, no complaint okay.


Dia by Fauziah Latif cover:
video

Tuesday, November 1, 2011

The Sweet King

This dream occurred to me when I'm snoozing my little phone's alarm. So, you can imagine that the dream happened very quickly since the delay between one snooze to the other snooze is just about 10 minutes.

===

Not sure how the dream started but, I was there in a space, probably a community hall or something like that, sitting on a chair, listening to a speech. It was the King [in my dream, he's called Sultan - but he was nothing similar with any Malaysian Sultan okay ;) ] giving  a sermon, encouraging something, I'm not sure what but, high probably about virtue and good deeds.

Then, the lecture ended. I accompanied the King to a small car. I sat on the back seats with another two people, not sitting actually, more like laying because the seats were leaned backwards. It's a little bit tight over there, and we were squeezing our bodies. I recognized the person next to me, the name was fh [By the way, don't bother thinking about it, fh is completely arbitrary - just imagine the person is someone you truly admire or like]. I smiled to fh, and the smile was returned. So happy moment lol!

The King drove the car away. Then, I realized the front seat was empty. Perhaps, it was better for me to sit in front. I changed my seat.

The car was a little bit warm at that time. That's why the King took off his kopiah, and put it away in an empty compartment above the car radio. The King was driving very fast, that the kopiah almost fell off. I grabbed the kopiah.

Then, we arrived to a junction. The King tried to changed the gear but the the clutch was stuck. I was so scared and in a blink of an eye the car reached to a sudden stop. I was sweating, like a lot. Then, the King took the kopiah that I was holding fast in my grip, and wiped my perspiring face. At the moment, the King was so sweet.

===

I woke up for the final snooze, since it was 8.45 already. I don't have the lazy feeling as usual but, today I realized that, I would be very happy if someone shows kindness and tenderness towards me. A sweet King in a sweet dream in the morning. Hmm, what else do you possibly want to dream in a 10 minutes time?



My favourite little King anime :)

Monday, October 31, 2011

Kap Alif Wen

--- Salam semua ---


Hmm.. sebenarnya aku malas nak pikir pasal isu kahwin ni,
Yela, sekarang ni pun..
Stadi pun orang bayarkan,
Kerja pun belom lagi,


Haritu,
Ada orang frape akaun muka buku aku,
Tulis aku nak kawen,
Kelakar sangat bila aku baca status tu,
Yela..
Serius tak melambangkan aku,
Selama ni notifikasi dah jarang sampai berbelas,
Sebut kahwin,
PAP!!
Terkejut gak ngan reaksi manusia, 
Wakaka..


Reaksi aku kalau orang cakap pasal kahwin,
Selalu sama je,
Aku akan reply,
"Entah..",
"X pasti",
"Tak tau lar..",
"Oh! Menarik!!! [daaaa...hahaha]",


Kalau pergi ceramah,
Memang klise sangat,
Tak sah kalau tak sentuh kahwin,
Aku pun tak paham,
Paham sebenarnye,
Tapi buat-buat tak paham,
Memang realiti yang tak boleh dielak,
Sebab tula nama blog The Inevitable Reality [motif sangat kan?? hahaha!!]


Jumpa kawan lama pun gitu jugak,
Mesti selit pasal kahwin,
Tak sabar kot,
Tapi Alhamdulillah,
Diorang pikir pasal kahwin,
Halal..
Hehehee
Kalau diorang cakap awek,
Atau pasal couple,
Lagi la aku tak senang duduk,
Krik krik kann, huhuu..
So,
Better cakap pasal kahwin,
Hahaha!!


Bila aku timbang tara balik,
Aku ni dah 21 tahun,
Kawan-kawan aku pun kebanyakannya sebaya,
Memang musim mengawan,
So,
Normal la kan,
Takde ape yang pelik sebenarnya,
Mungkin...
Dah tiba masanya,
Aku ambil kunci,
Untuk membuka loket rantai,
Yang menggari hati aku,
Dari memikirkan isu ini.


Urm,
Takpelah,
I letak balik la kunci tadi,
Jodoh dah ditentukan,
Tak perlu la aku kalut-kalut kelam-kabut,
InsyaAllah,
Sampai waktu,
Mahligai kekeluargaan akan terbina jua..


Ilustrasi reaksi aku dulu-dulu huhuu!!:


Sunday, October 30, 2011

BEGIN WITH THE END IN MIND

Kuotasi yang menarik,
Aku dengar daripada teman seorang ni,
Kalau aku boleh apply,
Aku tak akan jadi si celik yang buta,
Tak jadi pendengar yang tuli,
Tak jadi tukang bicara yang bisu.


Sebab, kalau aku boleh apply,
Hala tujuku konkrit,
Pergerakanku rempit,
Hela nafasku dinamit.


--- Silamku ---


Aku ingat lagi,
Waktu kecik2 dulu, zaman sekolah rendah,
Darjah 6 kena ambik UPSR,
Selalu disuruh, bayangkan keadaan bila dapat 5A.
Tangan pegang sijil... Naik pentas.
Bayangkan, balik rumah seronok,
Dapat tunjuk keluarga, keputusan cemerlang.


Waktu PMR, pergi kem motivasi,
Fasilitatior pun suruh bayangkan,
Perasaan dapat 9A.
Naikkan nama sekolah,
Bayangkan, cikgu semua gembira,
Sebab berjaya.


Dan semuanya diulang. dan diulang...
Dibayang dibayang.


Tapi, bayangan selalu terhapus,
Bayangan tidak kekal,
Lepas habis UPSR dapat 5A, tak tahu nak bayang apa,
Sibuk membayangkan pasal UPSR lagi,
Pastu sekolah kata; bayangkan dapat 9A pulak waktu PMR,
Lepas habis PMR dapat 9A, sekali lagi tak tahu nak bayang apa,
Sibuk mengimbau pasal PMR pulak,


Dan kitaran itu berulang dan berulang


--- Komentari ---


Sebenarnya konsep 'Mulakan Dengan Pengakhiran di Minda' dah lama aku praktikkan,
Tapi, 'Pengakhiran' yang selalu dibayang hanyalah pengakhiran yang sementara,
Sebab, bila dah garap 'Pengakhiran' tu, mesti lepas tu Lost...
Membuat aku tercari-cari, 'Pengakhiran' yang baru untuk dibayangkan.


Dulu, 'Pengakhiran' itu selalu disuap,
Oleh ibu bapa, oleh sekolah, oleh kawan-kawan,
Tapi, sampai bila nak kena suap?
Sampai bila 'Pengakhiran' itu bukan sebenarnya 'Pengakhiran' tapi masih satu 'Permulaan'?
Membuatkan aku kembali mengah, kerana disangka urusan sudah SELESAI??
Adakah aku menipu diri aku sendiri???
So, nak salahkan sapa sekarang ni??
Salahkan kawan?? family? ke salahkan cikgu sebab menanam 'Pengakhiran' sementara dalam benak aku??
Aku xboleh salahkan sesiapa, tapi salahkan diri,
Sebab masih tak matang untuk membuat keputusan sendiri.


Akhirnya, aku terfikir, seharusnya aku membayangkan apa yang aku panggil :


PENGAKHIRAN ABSOLUT

--- The Climb ---

Aku suka dengar lagu ni,
Sebab dia membuka mata aku tentang realiti sebenar kehidupan.
Sebab tu nama blog pun The Inevitable Reality. [motif sangat kan? hahahaa!!]
Cuba hayati:



Lagu ni mengatakan yang, hidup ni suatu pendakian,
Berbukit-bukit, berliku-liku,
Yang penting pendakian itu berterusan.

--- Komentari 2 ---

Topik yang mungkin membosankan ni membuatkan aku nak mewarna dan melukis la pulak.. Hahahaa










AaaaAAA!!!
Jerit sikit... [memang takde motif hahahaa!!]
Kalau rujuk lagu The Climb ni,
Bukit-bukau ni melambangkan 'Pengakhiran' yang selalu aku bayang,
Juga dikatakan bukit bukau dalam hidup ni tak pernah akan berhenti,
Persoalannya, betul ke??

Kerana itu aku kembali kepada jawapan,
Berkaitan Pengakhiran Absolut

Maka, persoalan timbul lagi?
Aku kan masih muda, isu 'Pengakhiran Absolut' masih jauh terkehadapan,
Perlu ke fikir sejauh tu??

Rasa-rasa perlu ke x syahmi?
Hmmm.
Sebenarnya,
'Pengakhiran Absolut' boleh jadi sangat hampir dengan kita,
Mungkin malam ni, mungkin esok, hanya tuhan yang tahu,
Sebab tu,  kena sentiasa bersiap?
Kerana sesunnguhnya, orang yang bijak itu adalah orang yang tidak lekang dari memikirkan...
Soal kematian.

Kesimpulannya,
Aku tak tahu grammar nya betul ke salah,
Konteksnya dapat difahami atau tak,
Aku tetap nak alter:

"BEGIN WITH THE TEMPORARY ENDS AND THE ABSOLUTE END IN MIND"

hahahaaa!! Disebabkan topik yang bernada agak serius kali ni. heheee!! Pelik la pulak aku rasa diri aku ni!! yada yada till next time :)

Friday, October 28, 2011

Lucky me?

Hmm, pagi ni lain dari lain. Selalunye aku dah kiok time camnih. Tapi sebab semalam, tertidur awal lepas masak. Nak tambah perisa kat story, maybe penat sebab semalam menumbuk dgn batu lesung kot. [motif!! hahaha].

Yela, blender rumah rosak, so dapat jugakla merasa macam mana org dulu2 masak. Mungkin inilah sebabnye tangan org dulu2 berurat berketul. Tangan aku ni pulak, setakat guna jari aje petik suis on off tu, ape kes kan nak compare,, Hahaha

Maka, hari ni pun bergolek-golek, terbangun awal. Pastu tak bole tido. Tetiba, mata melirik ke arah sebijik bola yang dibeli kat Ireland dulu. Bola saguhati untuk diri sendiri. Lalu lantas tangan ini merampas bola itu yang duduk senyap atas meja dan aku pon lambung bola ke arah siling.



Aku bukannye percaya pun. Just saje2. Lucky ke tak aku ni, aku pun tak tahu. Kalau nak yang terbaik untuk diri, segala-galanya kena diri yang mulakan. Tak boleh nak mengharap pada ihsan orang lain je. 

"Yang bulat tak akan datang bergolek, yang pipih tak akan datang melayang" 

Mudah-mudahan segala urusan dipermudahkan. Rabbi yassir wala tu'assir. Rabbi atmim bil khoir. Amin



Wednesday, October 26, 2011

Blow Your Mind!!


Sometimes, people can think of something that I would have never expected before. Humans are indeed a very interesting subject. I'm not going to utter anything on the beauty of human creations or even biological imperfections today, obviously I'm not the best person to speak about it.

However, since the weather is quite nice today [memang motif sangat la kann :p uhuu], I'm going to share one of the games that I truely admire..

It's called Persona 3
If you're too lazy to watch the whole 9 mins++ scene. Simply watch from 4.13

Yes, yes.. I know your heart is saturated with questions and gonna burst any seconds now [yakin jek. hehee]. What's so special about this game??


If and only if you click on the Youtube link I've provided, you would probably realise that the girl 'Yukari' and chap 'Me' were holding a gun and shooting their own head. When I was playing the game about how many years ago, my reaction was like "WowwW! so cool.." I've played lots of RPG games before, but seriously, I need to give credit to the developer of Persona 3 because of the impact that this game has brought to me.


The shooting oneself scene actually trigger a persona to emerge from our bodily cage and help to vanquish the evil. But, wait.. If one's light has disappear and has been engulfed by darkness obviously the persona will be an instrument of wickedness.
-- The point is everyone has their own potential, even me myself could do something unexpected and beyond my capabilities. All we need is a push and a trigger! in which in this case the trigger is the 'evoker' which is the pistol. heheee. What I mean is everyone got hidden talents. We just need to sharpen the saw.


Persona 3 also features something which is completely unique than other RPG. Its Social Links. It encourages me to actually maintain a good PR with everyone, from a dog, kid with broken family, athletes, imaginary friend in a social networking site and so on and so forth. What's amusing is that I was able to indulge myself in different situations composed of different human affairs. This somehow reflects what's actually happening in reality.


And daa.. I'm doing my best to preserve my PR in the inevitable reality of life as well. Thanks for reminding me huhuu! 


So, if you got bored with your routines. Grab one and enjoy the game. hehee


Platform: PS 2
Extension: Persona 3 FES
Latest: Persona 4

Sunday, October 23, 2011

Berangkatlah


EMOSI dan RESOLUSI

Emosi,
Menyelak tirai lampau,
Sewaktu kat Smks 18 dulu-dulu,
Bumi aku mengenal realiti hidup,
Mengetahui jenis insan,
Memahami ragam manusia.


Emosi,
Mengenang persahabatan di 18,
Yang kini hanya noktah,
Mengikat ketat sukar terurai,
Mungkin hanya aku yang begini,
Mungkin hanya aku berperasaan sendiri.
...
Suasana sejuk petang-petang macam ni, tetiba membuat aku mencungkil balik memori-memori kat 18 dulu. Entah, aku rasa sayu. 18 bukan sekadar tempat aku belajar. Tapi, 18 membuka mata aku seluas-luasnya tentang kehidupan sebenar. Kehidupan tanpa keluarga di sisi. Kawan-kawanlah segalanya. Boleh aku katakan, yang segala masalah, kawan-kawan lebih tahu. Sehinggakan keluarga dirasakan terlalu jauh, hanya sebagai satu sumber kewangan.

Aku menjadi berani di 18. Bangun pagi sendirian tak menjadi masalah. Hantu segala bukan batu penghalang bagi aku. Namun, dalam keberanian, aku sentiasa takut. 'Program2' yang senior aturkan selalu menghantui. Elemen pembulian sentiasa wujud. Fire drill, perjumpaan surau dll. Kadang-kadang hanya samaran. Namun, ketakutan itu aku kuasai, kerana wujudnya kawan-kawan yang mana aku rasa semangat itu disalurkan kepada diri hanya dengan kehadiran mereka.

Kerana itu, sejujurnya aku boleh katakan yang hubungan aku dengan kawan lebih rapat. Sehingga aku sendiri merasa janggal apabila berada dalam keluarga di rumah. Aku rasakan persahabatan yang aku alami kat 18 sangat sincere dan tulus. Kawan-kawan di mana aku boleh menjadi diri sendiri. Bukan persis cicak chameleon melindungi warna.

Boleh aku katakan, aku sangat sayangkan kawan-kawan 18 aku. Dan aku menjadi sangat sangat rapat dengan sesetengah mereka. Walaupun, diri aku dan diri mereka merupakan entiti yang boleh dikatakan berbeza, seolah-olah dari dua dunia berlainan. Masing-masing ada sikap masing-masing. Mereka gembira, aku gembira. Diorang sedih, aku sedih. Aku happy, diorang happy. Aku sedih, diorang pun sedih.

Sebab tu, waktu aku dapat tawaran untuk pindah sekolah. Aku rasa sedih sangat-sangat. Bermacam-macam cubaan aku cuba untuk menggagalkan usaha famili aku (yang mana aku rasa famili aku sungguh tidak memahami, dan tidak memikirkan apa yang terbaik bagi aku) dari memindahkan aku ke sebuah sekolah asrama penuh. Waktu tu aku selalu menangis. Kalaulah aku bukak almari aku sekarang ni, hampir separuh almari tu penuh dengan hadiah2 dan surat2 dari zaman 18. Sehinggakan, ada yang menangis depan aku.

Apa yang aku lalui pada waktu tu, bagi aku sangat memeritkan. Sehingga aku tidak mahu terus belajar kerana aku rasakan masa depan aku sia-sia tanpa diorang. Ditambah lagi sikap negatif famili yang bagi aku ketika itu sungguh tandus dan menjengkelkan, memerli keadaan aku. Lagi-lagi diasak dengan pelbagai persoalan, meminta jawaban dan sebab ketidakmahuan aku untuk bertukar sekolah, bertanya perihal aku dan kawan-kawan yang bagi aku selama ni tidak pernah kisah asalkan keputusan peperiksaan bagus.

Disebabkan perhubungan persahabatan yang mendalam, sentimental, kuat namun aneh ini diputuskan begitu sahaja atas dasar perubahan sekolah. Aku telah berjanji pada diri aku.... Resolusi.

Resolusi,
Agar diri ini senantiasa 'bebas',
Tidak mengikat diri dengan kekariban persahabatan,
Mengosongkan jiwa dari kasih sayang,

Resolusi,
Tidak menangis tatkala berpisah,
Tidak pula gembira pabila bertemu,
Hubungan insan sekadar pakai buang,
Berkomunikasi hanya untuk terus hidup,

...
Aku pernah berjanji pada diri. Yang aku tidak akan sekali-kali membenamkan diri dalam persahabatan seperti mana yang aku lalui ketika di 18 sekali lagi. Kerana semuanya sangat-sangat menyengat jiwa raga aku. Berkawan sekiranya ada persamaan. Bertemu apabila ada kegunaan. Kerana itu, aku lebih suka berbicara sendirian. Kerana HANYA AKU yang memahami DIRIKU, juga tuhan yang menyaksikan. Bukan orang lain. bukan sesiapa. 

Hasilnya, aku hidup dalam penipuan. Berubah personaliti mengikut suasana. Sukar bertutur sekiranya wujudnya elemen berbeza. Dan aku lalui segala-galanya sebegini. Sampaikan, aku tidak sedih meninggalkan Kisas, aku tidak sayu melepaskan Kmb. Walaupun aku akui, ada elemen2 yang aku treasure dalam kedua-dua institusi yang aku tulis tadi. Apa yang perlu, hidup mesti diteruskan. 18 begitu memberi impak sepanjang hidup aku.

-----------------------------------------

Tapi, hari ni. Aku menangis lagi. Pernah aku sering berdoa untuk, dilesapkan segala data-data kenangan yang tersimpan di dalam otak, agar aku tidak dibelenggu sebegini.

Kini, aku di Nottingham. Tanpa aku sedari, keadaan seolah-olah memaksa aku untuk mencabul resolusi. Aku kembali menangis pabila berpisah. Gembira tatkala bertemu. Mungkin, situasi kini seolah-olah ada persamaan dengan dulu.

Dan, di sini aku tersepit antara EMOSI dan RESOLUSI sekali lagi

Oh tuhan, berikan aku kekuatan. Lorongkan aku ke jalan yang engkau redhai. Oh tuhan, kurniakan aku semangat. Sesungguhnya dugaanmu amat berat bagiku...

Yang sayu.








nota kaki:  Pls dont misinterpret ya. I love my family more than anything. All these crises made me a more matured person. What's written in this post depicts solely my feeling during the conflicts and yeah I was a young lad at that time.

Saturday, October 15, 2011

Lidah sakit - Tak boleh comolot

Setiap khamis, memang dah termaktub dalam helaian kertas yang tergantung kat dapur bahawasanya aku kena MASAK. Masak! Masak?

Jujurla, aku ni boleh memasak satu dua lauk, tapi aku tiada 'passion' nak masak. Tapi , pada tanggal 13 october 2011, aku terlebih waja la pulak. Maka dengan itu, aku pun berhasrat untuk masak Sup Ayam. Slurrpp.

Aku masak tak banyak la, sebab orang serumah ada empat orang je pun. Maka, aku pun guna periuk yang sederhana besar sebab nak buat kuahnye lebih sikit. Mengancam kan?? Hehee

Maka, aku pun memulakan usaha-usaha memasak. Pergi dapur, tup-tup.. Camni la reaksi aku, "Apehal la melambak sangat barang dalam sinki nih!". Pastu aku akan mula membebel sorang-sorang kat dapur tu.

Walaupun hanya ade beberapa pinggan, gelas dan sudu kotor kat sinki, dan takde periuk berbaldi-baldi, tapi come-on la, benda kecik camtu pun x reti-reti nak basuh ke? Aku ni tak boleh nak start kerja selagi sinki tu tak clear. Paham-paham la.

Kalau x reti basuh, meh sini aku tolong ajar*.

1. Bukak paip
2. Alirkan air
3. Minyak2 tu amik span bersabun pastu sental
4. Bilas dengan air


Haa.. kalau korang belajar Malay A1, apa yang tengah aku merepek ni namanya SINISME.






Ape-ape pun, jom balik ke pangkal jalan. Nak masak sup ayam, kenalah ada ape?


Jawab... mana jawapan? Ayam la.. Hahaa





Ciput je pun. Relax je. Adela dalam 4 ketul dalam plastik nih. Masak pun senang sebab tak banyak.









Pastu-pastu kena ada bahan. Contohnye cam gambar kat bawah ni.


Melainkan tomato, bahan-bahan lain tu 'basic' la untuk kebanyakan masakan Melayu. Benda alah lain yang aku guna:
- Sup bunjut
- Kiub ayam
- Lada hitam (Black pepper)
- Carrot
- Celery - xtau apa dalam BM
- Garam 
- Gula
- Cili padi



Tup-tup, kacing kecheng. Sup ayam pun siap. Aku agak seronok sebab aku boleh bagi 4 bintang la untuk sup aku. Selalunya, aku ni masak tak jadi sangat. Tawar la, pedas nak mampus la. Kali ni boleh tahan.

......


Korang mesti tertanya-tanya kan ape kaitnya stori aku ni dengan tajuk. Tajuk ape? Sila lihat di atas ye. Hahaa!! =)

Nak jadikan cerita, aku ni suka makan panas-panas. Dah sedap-sedap aku amik kuah, ayam dan segala sayur tu, aku pun start makan. Selalunya aku agak berwaspada dengan masakan terutamanya masakan sendiri sebab selalu tak jadi, tapi sebab kali ni agak best sebab sup menjadi, aku pun suapla nasi.


Ouch! Tetiba rasa panas sangat. Kentang tu still panas lagi!!! Mau lecur lidah aku. Aku tak buang, aku biar je kentang tu atas lidah. Kesannya, lidah aku macam hilang deria rasa untuk dua hari.

X rasa pedih, x kronik. Cuma rasa lain macam kat mulut. Sekarang dah okay dah lidah. Alhamdulillah =)

Bab comolot lak- memang takde kaitan, cuma nak generalise apa yang x boleh buat bila lidah hilang deria. Hahaha! Motif... Motif?? hahahaa (",)

Tuesday, October 11, 2011

Scrabble, HERE I COME!!

Urm, memandangkan tahun lepas aku dah banyak menyibukkan diri dalam macam2 aktiviti, tahun ni aku nak jugak enjoy. Semenjak dua menjak ni, bahang Notts Game makin up la pulak..Over kan.


So, last year Notts Game, aku dah bertungkus lumus jadik QM untuk Chess. Seyes, banyak masa aku spend untuk produce fixture terbaik. Tapi, woops! Kali ni taknak mengomel pasal tahun lepas. Pe yang penting tahun ni la.
Aku dah register nak wakil Notts untuk Scrabble. Hah? Betul ke? Seyes la. Kobar-kobar kot sekarang ni nak menang. Hahaa. Poyo je. Tapi, serius, memang aku nak menang. Banyak aku buat research pasal Scrabble nih. Pening kepala.


Antara penemuan penting, sila lihat di sini. Lepas korang tengok ni, konpem menang punya lawan Scrabble hehee.. Dengan syarat, orang tu takde la pandai main Scrabble sangat.


Apa-apa pun, ade beberapa teknik penting untuk mencapai menara gading dalam bidang Scrabble:


1. Pastikan kalau korang ada 2 huruf (tile) yang sama, gunakan tile tersebut, sebab redundancy boleh menyebabkan kesukaran untuk bina perkataan.

2. Kena pandai utilize two-letters word. Seyes! Benda yang agak susah nak buat sebab kadang2 perkataannya tak make sense.

3. Keagungan huruf S dan blank tile. Disebabkan perkataan English kalau plural je ade S, maka kedua-dua tile ni sangat sangat berharga. Kalau nak letak S tu, pastikan korang dapat lebih dari 12 mata.

4. Gunakan sebaiknya papan Scrabble tu lagi2 kat mata berganda atau tiga kali ganda.


5. Kena pandai main selari. Bab ni paling mencabar. Macam ni la lebih kurang: 

Dipanggil parallel play

6. Huruf yang mahal jangan dilupa. Contohnya, Q Z X dll.


Haa.. Jangan cakap aku x usaha, mau tiap hari aku praktis main online dengan sape2 entah. Mostly aku kalah. (Wah, tapi berangan nak wakil Notts). Hahahaa.. Ape2 pun, adat permainan ada menang ada kalah. Semuanya ketentuan tuhan.

YANG PENTING, KITA DAH USAHA kan kan??? =)

Monday, October 10, 2011

When a Bell Rings...

There is a module that I'm learning this year called 'Analytical Measurement'. When, I first heard of this module, I was like thinking - "What the heck Analytical Measurement is??". As usual, I came into the first lecture coz I believe the first lecture is very important since it's gonna introduce what's inside the module.

Then, as the lecture coming to an end, all these words starting to appear. AAS, ISE, UV-Vis, HNMR, Mass spectrometer...... Daa!!! It does ring a bell! I've learnt most of these things during my time in IB in a Chemistry optional topic.

I'm really grateful. At least I have a prior knowledge regarding these machines. Woops! Instruments. One funny thing that I can still recall is what Chris's said. He said machines create things whereas instruments measure things. So, machine and instruments are two different things. Bear that in mind ya =)

Besides, this module cover lotsa statistics topics. I can somehow relate statistics to analytical measurements. So, again most of it, I've studied them in IB.

However, everyone could expect all these IB knowledge are probably rusty at the moment. So, I need to work extra hard to polish what's inside my head and to absorb new stuff. Haaaa, lots of work means lots of energy. Till next time.

Sunday, October 9, 2011

Between Love and Admiration

It happens again. When my heart hurts. I thought the pain has stopped. But, then again, it still hurts...

There were times, when I prayed, I make du'a, I asked to forget. I asked so that all my memories would be gone. I didn't want to remember. Not at all. However, as time passes by. I know, it would never happen. The reality of love that I experienced, will remain.

People says, whenever you fall, you need and are going to bounce back higher. But what if, what if I fell into a deep darkness that somehow creates a ceiling causing you to stuck between two domains; grieve and enlightenment. I bounced back but a barrier created by the past memories drags me down, and slowly I'm drowned, again...

I know how love feels, and I understand how heartbroken someone can be, if you've been rejected or neglected or ignored or left or everything. If you know your love is forbidden, you'll understand how I feel. But, I always remind myelf of this ayaat:



Prescribed for you is fighting, though it be hateful to you. Yet it may happen that you will hate a thing which is better for you; and it may happen that you will love a thing which is worse for you; God knows, and you know not.                             (Al-Baqarah 216)


So, what's left for me is to admire. Even though it's painful inside, I'll withstand it coz the chain of sins that I've indulged myself into must be stopped. If it happens that I like someone, I'll keep admiring coz I believe Allah knows what's best for me... Please, give me strength. O Allah, God of the whole universe.

Tuesday, September 20, 2011

DOA DUDUK ANTARA 2 SUJUD


Quoted from an akh:

Pernah hayati? atau baca terlalu laju sampai tak sempat nak fahami maksudnya?


Rabbighfirlii (Tuhanku, ampuni aku)
✔ Warhamnii (sayangi aku)
✔ Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
✔ Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
✔ Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
✔ Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
✔ Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
✔ Wa’fuannii (Maafkan aku)

* Doa yang bermakna bagi seorang yang bertauhid


Post Hangat!!!! lol ;p